Frederick Delius på Lesjaskog : en unik begivenhet i europeisk musikkhistorie

 "This place is lovely - hills and sunny slopes with flowered meadows."

 I 1921 hadde helsa til Delius begynt å svikte for alvor. Han lengtet mer enn noen gang til den friske fjelluften i Norge og i flere uker den sommeren bodde han og Jelka på Hotel Mølmen i Lesjaskog. Delius får høre om en ledig tomt her på åssiden og bestemmer seg for å bygge hytte. I juli året etter 1922 er de tilbake på Mølmen hotel og skriver:

"Vår vakre lille hytte står der på åssida så ny og herlig! I morgen skal vi få pianoet opp – en stor utfordring, så kjøkkenovn og sengene våre. Å det er så vakkert der, utsiktene så skiftende, og bestandig så skjønne."

De tilbringer 2 måneder i hytta – men det er klart at Delius blir stadig svakere – både lammelsen i beina og tapet av synet blir  verre. I 1923 er de tilbake – for siste gang.  De ankommer Lesjaskog 29 juni. En måned senere får de besøk av den unge australske komponisten Percy Grainger – Delius har bedt ham komme og hjelpe ham skrive ned noter til et verk. Han klarer ikke lenger selv. 4. august sender Jelka et brev med følgende beskrivelse av en underlig opplevelse:

"Vi har Percy Grainger på besøk , som er en kjær og morsom venn å ha, han ville gjøre hva som helst for Delius. Du kommer aldri til å tro hva han gjorde! Delius lengtet så sterkt å komme til topps på fjellet som stiger opp bak vår hytte, fordi derfra har man en himmelsk utsikt mot de høye snetindene, og der er det en altomsluttende ensomhet uten noen menneskelige spor. Så – Percy ordnet det med en stol og to stenger mellom stolen  og tau og stropper til oss alle 3 – det var Percy foran, Senta [tjenestepiken] og jeg bak, alle bundet sammen med reim som hester og på denne måten bar vi ham til toppen og ned igjen. Det tok oss 7 og en halv timer…"

Det har vokst opp en del myter rundt turen – blant annet at Delius så sin siste solnedgang fra Liahovda, noe som ikke stemmer. Selv uten mytene så sitter man allikevel igjen med en av de mest ekstraordinære hendelsene i europeisk kulturhistorie.

En uke senere forlater Delius Lesjaskog og Norge for godt.