Bilde: På vei opp Liahovda, en gruppe prøver å identifisere rovfugl.


28. august 2013 var det 90 år siden den berømte turen opp Liahovda. Jeg arrangerte en markering, og etterpå sendt denne artikkelen til lokalavisa Vigga: 

Markerte Delius-jubileet

Søndag 28. var det 24 turgåere som valgte å kombinere en herlig og luftig søndagstur med en markering av 90-årsdagen for en av de mest bemerkelsesverdige hendelsene i Gudbrandsdalens kulturliv.

Den helgen var det 90 år siden den utrolige turen da den engelske komponisten Frederick Delius ble båret opp Liavhovdan i Lesjaskog i en vanlig kjøkkenstol. 17 somre hadde Delius vært i de norske fjellene, og oppholdene varte gjerne i flere måneder. Da han først besøkte Jotunheimen i 1889, var det Edvard Grieg selv som tok på seg jobben som fjellguide. Deretter utforsket Delius mange områder men uttalte at Lesjaskog var det vakreste stedet han visste om, og i 1922 fikk bygge egen hytte der.

Men helsen skrantet. Han var blitt dårlig til bens og ville se fjellheimen en siste gang. I 1923 tok hans nærmeste affære, og med en kjøkkenstol båret på stokker, klarte de den usannsynlige bragden å få ham til topps. Det tok 7,5 timer opp, 5 timer ned. En uke senere forlot Delius Lesjaskog og Norge for godt.  

Den norsktalende eksperten Andrew J. Boyle ledet turen og på forskjellige punkter underveis fortalte han deltagerne om Delius og om bakgrunnen for hendelsen, nå 90 år siden. 

30 verk av Frederick Delius er inspirert av norsk natur og norsk kultur. Hans store orkesterverk "Song of the High Hills" er nettopp en diktning i toner av opplevelsene han hadde i fjelltraktene i Oppland. I fjor var det 150 år siden han ble født, og komponisten ble viet eget frimerke i Storbritannia, en ny TV-dokumentar som ble vist på NRKs "Hovedscene" samt egen festivalhelg i regi av Lesja kommune.


Bilde: 24 Delius-entusiaster tok turen opp til varden på Liahovda for å markere 90-årjubileet for Delius' berømte tur. Her lytter de til Hans Enstad som identifiserer fjelltoppene på horisonten.